Ortopedinen osteopatia

12825670_10153967290414496_1375974649_n.jpg

Mitä on ortopedinen osteopatia?

Ortopedinen osteopaatti on tuki- ja liikuntaelinvaivojen asiantuntija. Osteopaatin tärkein tehtävä on löytää oikea syy asiakkaan vaivoihin. Hoitajana osteopaatilla on käytössään monipuolinen tekniikkavalikoima. Osteopaatti käyttää työssään noin 800 länsimaisen lääketieteen kliinistä testiä, joiden avulla päästään hyvin tarkkaan osteopaattiseen diagnoosiin.

Tutkimalla osteopaatti tunnistaa myös mahdollisen jatkohoidon tarpeen. Osteopaatin työn perusta on tarkka haastattelu ja kliininen tutkiminen.  Jokainen hoitokerta dokumentoidaan ja tarvittaessa ohjataan jatkotutkimuksiin erikoislääkärille tai muulle terveydenhuollon ammattilaiselle.

Osteopaatilla on laaja ymmärrys ihmisvartalon anatomiasta ja toiminnasta.  Hän on perehtynyt keskus- ja ääreishermoston toimintaan ja käyttää työvälineenään kliinisiä neurologisia testejä. Kliiniset neurologiset testit ovat tie tarkkaan diagnoosiin ja turvalliseen hoitoon.

Ortopedisellä osteopaatilla on myös radiologista tuntemusta etenkin vammojen, instabiliteettien ja sairauksista johtuvien muutosten osalta. Osteopaatti tunnistaa eri ikäkausiin liittyvät luuston muutokset, leikkauksen jälkeiset kuntoutuksen tarpeet sekä urheilu- että työperäiset vaivat.

Osteopaattinen hoito

Ihminen on monimutkainen, toiminnallinen kokonaisuus. Osteopatiassa tämä otetaan huomioon. Kaikki vaikuttaa kaikkeen! Hoito koostuu erilaisista pehmytkudosten hoitotekniikoista, nivelten mobilisaatioista ja manipulaatioista sekä asiakkaan oman kuntouttavan harjoittelun ohjaamisesta.

Osteopatiassa nivelongelmia hoidetaan pehmeillä ja rauhallisilla mobilisaatiotekniikoilla kivun lievittämiseksi ja/tai liikelaajuuden palauttamiseksi. Tarvittaessa voidaan suorittaa manipulaatihoito eli kohdistettu, tarkkarajainen impulssi, joka ohjaa nivelpintoja erilleen toisistaan, kuitenkin niin että pysytään nivelen normaalissa liikelaajuudessa.

Asiakkaan oma kuntouttava harjoittelu tavoitteena  on tukea kehon omaa paranemisprosessia ja estää mahdollisten uusien oireiden syntyminen. Oma harjoittelu koostuu erilaisista liikeharjoituksista, lihasten venytyksistä ja nivelten itsemobilisaatioista.

Pehmytkudostekniikoista käytetään muunmuassa hierontaa, triggerpainantaa ja lihaskalvotekniikoita.

Koulutus Suomessa ja ulkomailla

Suomessa osteopaatti on virallinen, Valviran rekisteröimä terveydenhuollon ammattihenkilö. Osteopaatiksi voi opiskella Ortopedisen Osteopatian Koulutuskeskuksessa, klassisia osteopaatteja kouluttavassa Osteopatiakoulu Atlaksessa ja Metropolian AMK:ssa.

Koulutuksen kesto Suomessa on 4 vuotta. Osteopatian synnyinmaassa, Yhdysvalloissa, osteopaatit opiskelevat lääkärin pätevyyden, mutta Euroopassa osteopaatin työ on rajattu tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoon.

Ortopedinen osteopaatti on erikoistunut tutkimaan sekä hoitamaan mm.

akuutit tai krooniset selkäkivut
raajojen puutumiset ja säryt
päänsärkyoireet
niska-hartiasäryt, tension neck
rintarangan kiputilat
huimaus
tinnitus
nivelten kiputilat
tenniskyynärpää
lihaskivut ja – krampit
urheilu- ja rasitusvammat

Sattuuko hoito?
Mikään hoitomuoto ei aiheuta kipua oikeaoppisesti tehtynä. Lihasten käsittelyssä saattaa tuntua niin kutsuttua ”makeaa kipua” mutta kohtuutonta kipua asiakkaalle ei ole tarkoitus tuottaa.
Mistä manipulaatiossa ”napsahtava” ääni tulee?
Kun nivelkapselissa vapautuu kohonnut paine, päästää se napsahtavan äänen. Ilmiötä voidaan verrata shamppanjapullon korkin aukaisuun. Äänellä ei kuitenkaan ole oleellista merkitystä hoidossa.
Onko manipulaatio turvallista?
On. Koulutetun osteopaatin suorittama manipulaatio on harkittua ja turvallista hoitoa. Hyvällä kliinisellä tutkimuksella ja haastattelulla taataan turvallinen hoito.
Kannattaako hoitoon tulla heti kun sattuu vai kokeilenko ensin lääkettä?
Tule vain! Mitä nopeammin vaiva tutkitaan, sitä helpommin se saadaan hoidettua. Osteopatia toimii kuitenkin aina perinteisen lääketieteen tukena.
Tarvitsenko lähetteen tullessani osteopaatille?
Et tarvitse. Osteopaatin vastaanotolle voit tulla ilman lähetettä.